Friday 31 August 2012

Apa Itu Dadah, Kenali Cara Mudah



Cairan berupa susu yang kering dan diperolehi daripada torehan buah popi yang belum masak.
  	Ia berupa tar , mempunyai bau ringan dan rasa pahit . Ia dimasak dengan air hingga bertukar menjadi coklat kehitaman dan dikenali sebagai candu masak.
   	Candu masak berbau kuat dan rasanya sangat pahit.Bahan kimia narkotik yang terdapat di dalam candu ialah heroin , morfin
	dan kokein .Candu mentah (Raw opium , Black stuff , opium , Madat , Pen Yan . O , Tar )
_ 	Apabila buah  popi muda di toreh ia mengeluarkan getah putih yang bertukar menjadi pekat dan berwarna coklat atau hitam .
	*Bahan ini dinamakan candu mentah . 
	*Ia mempunyai bau yang kuat , menganjai (elastic) apabila masih segar dan menjadi keras  jika  terdedah pada udara .  
	*Candu yang telah disediakan untuk dihisap 
	*Ia didapati melalui proses ringkas melibatkan pencampuran candu mentah dengan air yang kemudiannya dipanaskan dan ditapis untuk mengasingkan kekotoran seperti habuk daun popi .Bahan
	 -tapisan ini terus dipanaskan sehingga pekat.
	*Candu masak  berwarna coklat gelap dan berupa seperti tar apabila segar. Ia menjadi keras apabila dibiarkan.
	*Candu masak kadang-kadang berupa seperti candu yang berwarna hitam, coklat atau keemasan dan menpunyai buih kecil.
	*Candu masak boleh dimakan, dihisap dengan menggunakan paip atau dengan cara "Chasing the dragon ".
  	 'Chasing the dragon"
   	 -Perkataan slang untuk satu cara menggunakan dadah dimana 
	 dadah seperti heroin,candu atau kokain diletakkan diatas timah/rokok/aluminium foil dan dipanaskan . Asap yang keluar 
	 (berupa seakan seekor naga sedang menjejak ekornyan sendiri ) disedut menggunakan gulungan kertas atau straw .
	*Tahi candu (opium Dross )
	* Tahi candu ialah sisa bakaran / arang candu masak yang telah dihisap .
	*Ia mungkin terdapat dapat dalam bentuk until terbakar ataupun kikisan dari paip candu .
	*Boleh  digunakan semula dengan mencampurkannya dengan air dan candu mentah  ketika proses menyediakan candu mentah
	  ke candu masak . 

Sumber : sabah.edu.my